Sinds een paar jaar ben ik helemaal verslingerd aan pompoen. Of het nu gaat om soep of curry, taart of brood: als er pompoen in zit ben ik van de partij! Deze snelle pompoensoep staat binnen een half uur op tafel en is echt meer dan smakelijk.
Receptkaart | Snelle pompoensoep
Ook nodig
Ingrediënten
- 2 el olie
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 flespompoen
- 1 winterpeen
- 1 appel
- 1 sinaasappel
- 2 bouillonblokjes
- 1 liter water
Instructies
- Pel en snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
- Halveer ondertussen de pompoen, verwijder de pitten en de schil. Snijd de pompoen in niet al te grote stukken. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd hem in blokjes. Schil de wortel en snijd hem in plakken.
- Voeg de wortel, appel en pompoen toe zodra de ui en knoflook glazig zijn en bak dit een paar minuten mee.
- Verkruimel er de bouillonblokjes boven en voeg het water toe. Breng dit aan de kook. Laat de soep vervolgens op laag vuur ongeveer 15 minuten pruttelen.
- Pureer de soep met een staafmixer of giet het in een blender.
- Serveer met versgebakken brood.
Persoonlijke notities
Opmerking bij de ingrediënten
- Pompoen – voor deze soep gebruik ik een flespompoen. Je kunt de pompoen ook eerst roosteren.
- Appel – gebruik liefst een zurige appel, en neem een lekkere grote.
- Sinaasappel – gebruik alleen het sap.
- Wortel – neem een winterpeen of twee grote wortelen.
- Bouillon – je kun een liter groentenbouillon nemen die je zelf hebt gemaakt, of gebruik twee bouillon blokjes met een liter water.
Bewaren en serveren
Deze snelle pompoensoep is prima in te vriezen. Onderstaand recept is voor 4 tot 6 personen. Met één grote soepbeker en een desem pistolet hadden wij wel genoeg gegeten. De rest heb ik in de vriezer gestopt. Fijn om iets uit de vriezer te kunnen halen om even op te warmen na een winterse wandeling!
Geef er vers gebakken brood(jes) bij.
Voor een pittiger soepje kun je een pepertje in flinterdunne ringetjes toevoegen vlak voor het serveren.
Tip: voor een dikkere soep gebruik je 750 ml water in plaats van een liter.
Meer soep en pompoen
De smaak te pakken gekregen? Hieronder nog een paar ideeën voor een heerlijke soep. Hou je niet van soep maar wel van pompoen? Ook dan kun je hieronder wel wat lekkers vinden.
- Mexicaanse bonensoep met tortilla chips
- Pittige Spaanse paprikasoep
- Met maar 3 ingrediënten heb jij de beste basis voor een overheerlijke tomatensoep
- Pompoenbrood
- Pompoen appel compote
- Pompoencurry met spinazie
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!