Aardappelsalade

De zomer is aangebroken en de barbecue wordt weer uit de schuur gehaald. Zo ook bij ons, nadat mijn man familie en vrienden had uitgenodigd. Ik maakte deze 100% plantaardige en glutenvrije aardappelsalade in een half uurtje klaar.

Voor mijn dochter en mezelf werd de Cobb op tafel geplaatst, zodat onze vegan burgers en worstjes apart gebakken konden worden.

Ik wilde iedereen verrassen met een aantal bijgerechten en dat is gelukt mag ik wel zeggen! Iedereen was dolenthousiast over de aardappelsalade en verbaasd dat het vegan was. Verder stond er nog een koolsalade, couscous salade en watermeloen salade op tafel. Als afsluiting hadden we Magnum almonds, de plantaardige versie natuurlijk. En koffie met een frisse ‘bonbon’.

Zelden kreeg ik zoveel leuke opmerkingen en complimenten tijdens een etentje als bij deze barbecue.

Ingestuurde tip:Voeg wat klein gesneden augurk toe, daar wordt de salade nog lekkerder van!”, aldus Riekje.

aardappelsalade

Recept aardappelsalade

aardappelsalade

Aardappelsalade

Deze frisse en romige aardappelsalade doet het goed bij de lunch of BBQ.
Kook: 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 lente-ui
  • 4 takjes peterselie
  • 1 cup mayonaise
  • 2 el mosterd
  • 2 tl appelcider azijn
  • ½ el limoensap
  • peper en zout

Optioneel

  • augurk, klein gesneden

Instructies

  • Schil eventueel de aardappelen en spoel ze af onder de kraan. Beslis nu of je ze in zijn geheel kookt en daarna in blokjes snijdt, of dat je ze eerst in blokjes snijd en dan kookt. De kooktijd is aanzienlijk korter wanneer je kleine blokjes kookt!
  • Kook de aardappelen beetgaar. Giet ze dan af en laat ze afkoelen.
  • Snijd ondertussen de bleekselderij in dunne halve maantjes. Snijd het groene gedeelte van de lente-ui in ringetjes en hak de peterselie fijn.
  • Meng de mayonaise, mosterd, azijn en het limoensap door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
  • Wanneer de aardappelen zijn afgekoeld schep je voorzichtig alle ingrediënten door elkaar.

Notities

Je kunt de aardappelsalade zeker een week bewaren in de koelkast. 

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Aardappelen – ik gebruikte iets kruimige aardappels, maar je kunt ook krieltjes gebruiken en ze met schil en al koken
  • Mayonaise – de mayolijn van Remia is 100% plantaardig, glutenvrij en smaakt geweldig
  • Mosterd – grof of fijn, scherp of niet; gebruik mosterd die je lekker vindt
  • Peterselie – frisgroen in een salade doet het altijd goed
  • Appelciderazijn – dit kun je prima vervangen door een andere – milde – azijn
  • Bleekselderij – superdun in halve maantjes gesneden geeft dit een frisse bite aan de salade
  • Lente-ui – lichtpittig en heerlijk knapperig
aardappelsalade

Tips en bewaaradvies

Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van salades die ‘druipen’ van de mayonaise. In deze salade draait het om de aardappel, die moet dan ook de hoofdrol krijgen. Maar voel je vrij om meer of minder mayonaise te gebruiken.

Het staat wel fraai als je vlak voor het serveren nog wat vers gehakte peterselie en ringetjes lente-ui over de aardappelsalade strooit. Iets wat ik dus overduidelijk vergeten ben voor de foto!

Je bewaart de aardappelsalade het best in een afgesloten container in de koelkast. Daar blijft het zeker een week goed. Invriezen zou ik niet aanraden.

Meer (BBQ) bijgerecht ideeën

  • Koolsalade
  • Regenboogsalade
  • Watermeloen salade: watermeloen in stukken, flink wat muntblaadjes in reepjes snijden. Mengen en wegzetten in de koelkast tot gebruik.
  • Stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter of selleriesalade
  • Ter afsluiting serveerde ik koffie met een ‘frisse bonbon

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie