Aardappelsalade

De zomer is aangebroken en de barbecue wordt weer uit de schuur gehaald. Zo ook bij ons, nadat mijn man familie en vrienden had uitgenodigd. Ik maakte deze 100% plantaardige en glutenvrije aardappelsalade in een half uurtje klaar.

Voor mijn dochter en mezelf werd de Cobb op tafel geplaatst, zodat onze vegan burgers en worstjes apart gebakken konden worden.

Ik wilde iedereen verrassen met een aantal bijgerechten en dat is gelukt mag ik wel zeggen! Iedereen was dolenthousiast over de aardappelsalade en verbaasd dat het vegan was. Verder stond er nog een koolsalade, couscous salade en watermeloen salade op tafel. Als afsluiting hadden we Magnum almonds, de plantaardige versie natuurlijk. En koffie met een frisse ‘bonbon’.

Zelden kreeg ik zoveel leuke opmerkingen en complimenten tijdens een etentje als bij deze barbecue.

aardappelsalade

Ingrediënten voor een frisse aardappelsalade

  • Aardappelen – ik gebruikte iets kruimige aardappels, maar je kunt ook krieltjes gebruiken en ze met schil en al koken
  • Mayonaise – de mayolijn van Remia is 100% plantaardig, glutenvrij en smaakt geweldig
  • Mosterd – grof of fijn, scherp of niet; gebruik mosterd die je lekker vindt
  • Peterselie – frisgroen in een salade doet het altijd goed
  • Appelciderazijn – dit kun je prima vervangen door een andere – milde – azijn
  • Bleekselderij – superdun in halve maantjes gesneden geeft dit een frisse bite aan de salade
  • Lente-ui – lichtpittig en heerlijk knapperig

Ingestuurde tip:Voeg wat klein gesneden augurk toe, daar wordt de salade nog lekkerder van!”, aldus Riekje.

Aan de slag!

  1. Schil eventueel de aardappelen, was ze en kook ze beetgaar. Laat ze afkoelen.
  2. Snijd ondertussen de bleekselderij in dunne halve maantjes, hak de peterselie fijn en snijd het groen van de lente-ui in ringetjes.
  3. Mix de mayonaise met de mosterd, azijn en limoensap en breng op smaak met peper en zout.
  4. Schep alles voorzichtig door elkaar en geniet!

Exacte hoeveelheden en instructies vind je onderaan de pagina in het recept.

aardappelsalade

Tips en bewaaradvies

Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van salades die ‘druipen’ van de mayonaise. In deze salade draait het om de aardappel, die moet dan ook de hoofdrol krijgen. Maar voel je vrij om meer of minder mayonaise te gebruiken.

Het staat wel fraai als je vlak voor het serveren nog wat vers gehakte peterselie en ringetjes lente-ui over de aardappelsalade strooit. Iets wat ik dus overduidelijk vergeten ben voor de foto!

Je bewaart de aardappelsalade het best in een afgesloten container in de koelkast. Daar blijft het zeker een week goed. Invriezen zou ik niet aanraden.

Meer (BBQ) bijgerecht ideeën

  • Koolsalade
  • Regenboogsalade
  • Watermeloen salade: watermeloen in stukken, flink wat muntblaadjes in reepjes snijden. Mengen en wegzetten in de koelkast tot gebruik.
  • Stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter of selleriesalade
  • Ter afsluiting serveerde ik koffie met een ‘frisse bonbon
aardappelsalade

Aardappelsalade

Prep: 5 min
Kook: 15 min
Totaal: 20 min
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Deze frisse en romige aardappelsalade doet het goed bij de lunch of BBQ.

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 lente-ui
  • 4 takjes peterselie
  • 1 cup mayonaise
  • 2 el mosterd
  • 2 tl appelcider azijn
  • ½ el limoensap
  • peper en zout naar smaak

Optioneel

  • augurk klein gesneden

Instructies

  • Schil eventueel de aardappelen en spoel ze af onder de kraan. Beslis nu of je ze in zijn geheel kookt en daarna in blokjes snijdt, of dat je ze eerst in blokjes snijd en dan kookt. De kooktijd is aanzienlijk korter wanneer je kleine blokjes kookt!
  • Kook de aardappelen beetgaar. Giet ze dan af en laat ze afkoelen.
  • Snijd ondertussen de bleekselderij in dunne halve maantjes. Snijd het groene gedeelte van de lente-ui in ringetjes en hak de peterselie fijn.
  • Meng de mayonaise, mosterd, azijn en het limoensap door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
  • Wanneer de aardappelen zijn afgekoeld schep je voorzichtig alle ingrediënten door elkaar.

Sylvia’s tips

Je kunt de aardappelsalade zeker een week bewaren in de koelkast. 
Bijgerecht
Nederlands
Aardappel recept, Aardappelsalade
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen
close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 791 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review