Op dit moment ben ik helemaal in de buddha bowls, lekker van alles wat: granen, peulvruchten, bladgroenten, overige groenten en eventueel een dressing. Soms zorgvuldig samengesteld en perfect in balans: de Buddha bowl. De andere keer gewoon een kwestie van restjes uit de koelkast opmaken. In alle gevallen komt het er op neer dat ik een avondmaal heb met allerlei lekkers! Precies zo ging het met deze Buddha bowl met ananas salsa.
Deze Buddha bowl is denk ik wel een typisch voorbeeld van opmaken wat er nog is. Voedingstechnisch gezien is het vast niet helemaal in balans. Maar het is wél allemaal lekker en ook nog eens gezond. Bovendien zit ik te eten met een schoon geweten.
In dit artikel leg ik uit verschil uit tussen de verschillende bowls: poke, nourish en Buddha.
Opmerking bij de ingrediënten
- Quinoa – ook al neemt het bereiden van quinoa weinig tijd in beslag, je kunt ook voorgekookte quinoa gebruiken. Dit is in de meeste supermarkten wel te koop in een ‘stazak’.
- Witte en rodekool – je kunt hiervoor in de plaats ook een restje zuurkool gebruiken.
- Ananas – ook al is vers lekkerder, een blik voldoet prima. Spoel de schijven dan wel even heel goed af.
- Bonen – zwarte bonen, kidneybonen of een mix van allerlei bonen is geschikt in dit recept.
- Baby spinazie – dit kan ook vervangen worden door iedere andere soort sla die je in huis hebt.
- Limoen en citroen – ik had beiden in huis, maar je kunt ook kiezen voor enkel citroen of limoen.
Wat eet je nog meer
Als je dierlijke producten uit je eetpatroon haalt blijft er alleen nog maar sla over. Nou ja, dat wordt weleens gedacht, maar dat is natuurlijk niet zo! Sinds ik mijn broodje kaas (ontbijt en lunch) en mijn agv-tje de deur uit heb gedaan ziet mijn menu er fleuriger uit en voel ik me beter. Met de dagmenu’s wil ik je graag inspireren. Misschien zit er iets tussen waarvan je denkt “joh, daar zou ik nooit op gekomen zijn!”
Buddha bowl met ananas salsa
Ook nodig
Ingrediënten
Ananas salsa
- 4 schijven ananas, in kleine blokjes gesneden
- ½ rode ui, gesnipperd
- 1 hand kerstomaatjes, in vieren gesneden
- ½ limoen, sap
- peper en zout, naar smaak
- 1 hand koriander, fijn gehakt
Kruiden quinoa
- 1 cup quinoa, gekookt
- ½ limoen, sap
- 1 hand koriander, fijn gehakt
- 1 hand peterselie, fijn gehakt
- olijfolie
- zout
Koolsalade
- 1 stuk rode kool, geschaafd
- 1 stuk witte kool, geschaafd
- ½ citroen, sap
- zout
Bonenmix
- bonen naar keuze
- 1 el Mexicaanse kruiden
- water
Algemeen
- 1 hand baby spinazie
Instructies
Kruiden quinoa
- Kook de quinoa volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Ik hanteer 1:2 quinoa/water met wat zout. Spreid dit uit over een bord of schaal zodat het kan afkoelen.
- Snijd de peterselie en koriander fijn en schep door de quinoa. Sprenkel er limoensap en olijfolie over. Schep vervolgens nog eenmaal om.
Ananas salsa
- Snijd de ananas, tomaatjes, rode ui en koriander fijn. Meng alles door elkaar. Sprenkel het limoensap erover en breng op smaak met peper en zout.
Bonenmix
- Neem bonen naar keuze, giet ze af en spoel ze om. Kook ze in een steelpan met de Mexicaanse kruiden. Voeg eventueel wat water toe. De bonen mogen best gaar en her en der geplet worden.
Koolsalade
- Snijd de rode en witte kool ragfijn. Gebruik een superscherp mes of een mandoline (kijk uit voor je vingers).
- Mix het in een schaal, voeg een snuf zout en het citroensap toe. Kneed het geheel even goed door elkaar.
Algemeen
- Leg de babyspinazie in een schaal.
- Voeg vervolgens de kruiden quinoa, ananas salsa, koolsalade en bonenmix toe.
- Serveer eventueel met schijfjes avocado en partjes limoen.
Persoonlijke notities
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!