Witte bonen in tomatensaus

Dankzij een inkoopfoutje van mijn dochter maakte ik deze heerlijke witte bonen in tomatensaus.

witte bonen in tomatensaus

Witte bonen in tomatensaus is al zo lang als ik mij kan herinneren favoriet bij me. Gewoon kaal. Niets erbij. Niets erdoor. Ooit verraste mijn schoonmoeder me door de witte bonen op te leuken met shoarma. Het was anders zo kaal en saai… Oeps!

Een keer eerder heb ik geprobeerd om het zelf te maken, maar dat mislukte. Alhoewel dat niet helemaal klopt. Die bonenschotel was prima te eten, maar leek niet op mijn geliefde bonenschotel.

Fout van de een, geluk van de ander

Mijn dochter is al net zo dol op witte bonen in tomatensaus. Dus toen zij onlangs thuiskwam met een blik was ze zeer teleurgesteld toen bleek dat het dan wel witte bonen waren, maar dat de tomatensaus ontbrak. Ik kreeg dat blik dus mee, want kale witte bonen leek haar niks.

witte bonen in tomatensaus

Zo kwam het dus dat ik onderstaand recept maakte en het per toeval nog veel lekkerder uitpakte dan het – door ons geliefde – kant en klare product. Dankjewel lieve Lau!

Ingrediënten voor witte bonen in tomatensaus

  • Witte bonen: je kunt gedroogde witte bonen gebruiken en die eerst koken, maar ik had dus een blik witte bonen. Wel zo makkelijk.
  • Kidneybonen: deze kun je ook achterwege laten, dat verandert niet veel aan de smaak. Ik ben gewoon dol op bonen.
  • Specerijen: kaneel, koriander en komijn leek mij wel een geschikte combinatie. En dat bleek een gouden greep.
  • Ui en knoflook: dat gaat bijna overal in bij mij thuis, dus ook hierin. Het geeft een heerlijke smaak aan de bonenschotel.
  • Tomatenblokjes: blikken tomatenblokjes staan bij mij standaard in de voorraadkast en worden veelvuldig gebruikt. Je kunt ook kiezen voor een blikje tomatenpuree en verse tomaten, maar dan zal de smaak toch niet zo dicht bij kant en klare witte bonen in tomatensaus komen.

Op de foto zie je ook nog wat groen doorschemeren; verse koriander. Alhoewel ik er dol op ben vond ik dat hierin eigenlijk te overheersend. Wel lekker, maar toch niet helemaal wat ik in gedachten had. Ik heb het dan ook weggelaten uit het recept.

witte bonen in tomatensaus

Zo maak je het

  1. Snijden – snipper de ui en knoflook.
  2. Fruiten – fruit de ui en knoflook in wat olie of water.
  3. Op smaak brengen – voeg de specerijen toe.
  4. De hoofdrol – voeg de bonen toe en breng op smaak met peper en zout.
  5. Sudderen – laat sudderen tot het vocht is verdampt.
  6. Serveer direct.

Het mag misschien heel gek klinken, maar ik zeg het toch maar even. De volgende dag kun je een restje prima opgewarmd op een geroosterde boterham servereren. Ik vind het in ieder geval heerlijk!

witte bonen in tomatensaus

Meer recepten met peulvruchten

witte bonen in tomatensaus

Witte bonen in tomatensaus

No ratings yet
Auteur: Sylvia
De lekkerste witte bonen in tomatensaus maak je gewoon zelf. Zonder zooi, dus puur natuur!
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2-3 tenen knoflook
  • 1 tl korianderpoeder
  • ¾ tl komijnpoeder
  • ½ tl kaneel
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blik witte bonen
  • 1 blikje kidneybonen (ca. 60 gram uitgelekt)

Instructies
 

  • Snipper de ui en knoflook. Fruit dit in een hapjespan in wat olie of water. Als het glazig begint te zien voeg je de kruiden toe. Bak tot de uien helemaal zacht en verkleurd zijn.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en breng het aan de kook.
  • Zet nu het vuur laag en voeg de kidneybonen en witte bonen toe.
  • Breng op smaak met peper en zout en laat sudderen tot het vocht is verdampt en de tomatensaus eruit ziet als een gebonden saus.
  • Serveer direct.
Diner
Nederlands
Witte bonen in tomatensaus, Witte bonen recept
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info