Ontbijttaart met havervlokken en lekker veel fruit

“Taart als ontbijt” klinkt goed, toch? Deze ontbijttaart met havervlokken was in ieder geval een ontzettend goed idee!

Het idee ontstond eigenlijk omdat ik vergeten was om overnight oats te maken. En ik had niet zo’n zin in pap. Maar wat dan wel als je geen brood eet ‘s morgens? Het leek me wel leuk om te kijken of ik een soort instant overnight oats kon maken en die dan te bakken.

Het resultaat was een erg geslaagd ontbijt wat zeker voor herhaling vatbaar is.

onttbijttaart met havervlokken
ontbijttaart met havervlokken

Ontbijttaart met havervlokken en lekker veel fruit

Prep: 10 minuten
Kook: 40 minuten
Totaal: 50 minuten
Vrij van:
steenvrucht
pinda
sesamzaadjes
soja
Vervangbaar:
gluten
Porties (aanpasbaar):4

Ook nodig

  • Taartvorm, ca. 25 cm Ø
  • Spatel

Ingrediënten

  • 1 cup havervlokken, eventueel te vervangen door een glutenvrije variant
  • kokend water
  • blauwe bessen en frambozen
  • 1,5 banaan
  • ¼ tl pompoenkruiden
  • 1 mespunt kardemom
  • 3 tl vanille extract
  • 4 el appelmoes
  • 3 tl lijnzaad
  • 1 mespunt zout

Optioneel

  • aardbeien
  • yoghurt naar keuze
  • vanillesaus (Oatly)
  • slagroom

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 180°C.
  • Doe de havervlokken in een kom en giet er kokend water op tot de havervlokken net onder water staan.
  • Prak de bananen en schep dit door het havervlokkenmengsel.
  • Voeg vervolgens de pompoenkruiden, kardemom, vanille extract, appelmoes, zout en lijnzaad toe. Mix alles goed door elkaar.
  • Bedek de bodem van een kleine taartvorm met blauwe bessen en frambozen. Schep het havervlokkenmengsel erop en druk het plat met een spatel. Schuif de taart in de oven.
  • Na ongeveer 40 minuten is de taart klaar.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • havervlokken – ik gebruik biologische havervlokken van de jumbo.
  • rijpe bananen – hoe rijper de bananen zijn, hoe zoeter het gerecht wordt.
  • appelmoes – ik had nog wat zelfgemaakte peer-appelmoes wat op moest, maar je kunt ook gewoon appelmoes gebruiken. Zelfgemaakt vind ik lekkerder, maar uit pot kan zeker!
  • kruiden / specerijen – kardemom en pompoenkruiden zijn mijn favoriete herfstspecerijen. Als je geen pompoenkruiden in huis hebt en ook geen tijd of zin hebt om het te maken, kun je het vervangen door speculaaskruiden of kaneel.
  • lijnzaad – goed voor de darmen, daarnaast neemt het het overtollige vocht uit het fruit op en zorgt het daarmee voor stevigheid van de taart.
  • diepvriesfruit – blauwe bessen en frambozen heb ik eigenlijk altijd wel in de vriezer liggen en passen perfect in deze ontbijttaart.
  • optioneel – lekker veel vers fruit en yoghurt of saus naar keuze. Ik had vanuit Zweden nog een pakje Oatly Vaniljsås. Maar de Alpro soja vanille yoghurt was ook waanzinnig lekker!
ontbijttaart met havervlokken

Bewaren

Als ik overnight oats maak gebruik ik een halve cup havervlokken per persoon plus een halve cup melk. Dat wordt aangevuld met 1 lepel chiazaad en wat fruit. Dus was het in mijn hoofd logisch om een cup te gebruiken voor ons tweetjes. Maar hier gaat nog zoveel bij en door, dat het veel te veel is om met zijn tweetjes op te eten!

De helft van de taart was dus over. Bij jou ook? Geen probleem; dek hem af met zilverfolie en plaats hem in de koelkast. Maximaal twee dagen. Om de taart weer op te warmen zet je hem met zilverfolie en al een half uurtje in de oven.

Bonus recept: peer-appelmoes

Wil je net als ik ook peer-appelmoes gebruiken in deze ontbijttaart? Je hebt het in no-time gemaakt.

  1. Schil drie peren en 1 grote appel en verwijder de klokhuizen. Snijd de peren en appel in kleine blokjes.
  2. Schep het fruit in een grote pan. Doe de deksel erop en zet het geheel op een laag-middelhoog vuur. Geen water, suiker of wat dan ook toevoegen! 100% fruit is de bedoeling.
  3. Na ongeveer 15 minuten is het fruit zacht genoeg om met een pureestamper fijn te stampen. Stamp het zo fijn of grof naar eigen inzicht. Ik mag er graag nog wat stukjes peer in terugvinden.

Deze peer-appelmoes is heerlijk als toetje, al dan niet met plantaardige yoghurt.

Meer ontbijt inspiratie

Sinds ik geen brood meer eet als ontbijt, staan havervlokken erg hoog op mijn ontbijtlijst. Wat denk je van peren overnight oats of banana overnight oats? Het fijne van overnight oats is dat je ‘s morgens bijna direct kan toeslaan. Maar ook havermout muffins of havermoutpap staan geregeld op het menu.

Daarnaast vind ik chiapudding erg lekker en ook heel handig om van tevoren te maken. Lekker mealpreppen dus.

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie