Maaltijd: Hoofdgerecht

Pastasalade met gebakken kip en avocado

Pastasalade met gebakken kip en avocado

Op warme dagen heb je niet altijd zin in een warme maaltijd. En de salades komen misschien je neus wel uit. Maak dan eens deze pastasalade met gebakken kip. Het is echt een aanrader. Lekker fris en door de appel een beetje zoet. Maar ook […]

Quiche Silphya: zo kom je makkelijk van je restjes af

Quiche Silphya: zo kom je makkelijk van je restjes af

Taart als avondeten, ik blijf het een grappig iets vinden. Maar vooral heel lekker natuurlijk. Je kunt er eigenlijk van alles in verwerken. Zo’n quiche is dan ook een geweldige oplossing voor aan het eind van de week. Vaak heb je dan nog een beetje […]

Heb jij al eens zulke lekkere fritatta’s gegeten?

Heb jij al eens zulke lekkere fritatta’s gegeten?

In dit artikel vertelde ik over het gemak waarmee je meer groenten kunt eten. Nou, met dit recept voor fritatta’s van bloemkool en broccoli, krijg je dus ongemerkt heel veel groenten naar binnen. En lekker dat het is! Als je je aan onderstaand recept houdt dan eet je dus een 450 gram groente weg. Per persoon!

Tip vooraf

Aangezien ze nooit allemaal in de pan passen, kun je het beste een paar bakken tot ze bijna klaar zijn. Dan haal je ze uit de pan en leg je ze even naast elkaar op het aanrecht, de snijplank of op een bord. Dan bak je de volgende lading. Als alles gebakken is gaan ze allemaal weer terug in de pan om nog even door te bruinen en te garen. Tegen die tijd zijn ze wat steviger, dus kun je er meer naast elkaar kwijt en ze toch nog makkelijk omdraaien.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een grote fritatta te maken, maar die randjes zijn nu juist zo lekker!

Heerlijk bij deze fritatta’s zijn een zoete aardappelpuree en kipfilet!

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Fritatta's van bloemkool en broccoli
fritatta's van bloemkool en broccoli
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
fritatta's van bloemkool en broccoli
Print
Instructies
  1. Kook de bloemkool en de broccoli ongeveer 5 minuten. Beetgaar, vooral niet te zacht laten worden. Giet het dan af en laat het even afkoelen.
  2. Snijd ondertussen het sjalotje fijn, rasp de gember en de knoflook. Doe dit in een grote kom. Voeg hier de bloemkool, broccoli, kurkuma en eieren aan toe. Roer alles goed door en schep er dan de bloem door.
  3. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Lepel steeds een hoopje van het beslag in de pan.
  4. Bak ze ongeveer 3 minuten aan iedere kant tot ze goudbruin zijn. Ga door tot je geen beslag meer hebt.

Voedingswaarde
Fritatta's van bloemkool en broccoli
Hoeveelheid Per Portie
Calorieën 468 Calorieën uit Vetten 63
% Dagelijkse Hoeveelheid*
Totaal Vet 7g 11%
Verzadigd Vet 2g 10%
Meerv. Onverzadigd Vet 2g
Enkelv. Onverzadigd Vet 2g
Cholesterol 186mg 62%
Natrium 169mg 7%
Kalium 1981mg 57%
Totaal Koolhydraten 78g 26%
Voedingsvezels 18g 72%
Suikers 9g
Eiwitten 28g 56%
Vitamine A 33%
Vitamine C 367%
Calcium 18%
Ijzer 52%
* Percentage Dagelijkse Hoeveelheid is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën.

Deze gekruide kipfilet met een zoetje wil jij iedere avond wel eten

Deze gekruide kipfilet met een zoetje wil jij iedere avond wel eten

Kipfilet uit de koekenpan of oven kan natuurlijk ook, maar deze gekruide kipfilet met een zoetje maakte ik klaar in de Airfryer. Gewoon omdat het kan. Ik heb dat ding tenslotte niet voor niets gekregen. Ik wil hem eigenlijk zo veel mogelijk gebruiken om te […]

Ben jij klaar voor de lekkerste shoarma?

Ben jij klaar voor de lekkerste shoarma?

Wie is er nu niet dol op shoarma? Lekker op een pitabroodje of gewikkeld in een wrap is het de ultieme guilty pleasure. En ook al is het nog zo lekker en eet je het niet al te vaak, het is wel vet. Ik heb […]

De airfryer als snelle oven + recept voor courgettepakketje met gegrillde tomaten

De airfryer als snelle oven + recept voor courgettepakketje met gegrillde tomaten

De Airfryer (die ik ook wel “AF” zal noemen her en der) is nu al lange tijd op de markt natuurlijk. Dus ik loop hopeloos achter de feiten aan. Maar gezien het prijskaartje van een Philips AF XL is het niet zo verwonderlijk dat ik die niet meteen heb aangeschaft. Ik heb al zoveel apparaten. En snacks maak ik eigenlijk nooit, dus waarom een hoop geld uitgeven voor een veredelde frituurpan? Was het hele apparaat eigenlijk al weer vergeten.

Taart uit de airfryer

Tijdens een weekendje op de camping kwam de buurman naar me toe. “Silphya, wil jij een lekker stukje cake? Net gebakken!”. Dat liet ik me geen twee keer zegg.. eh vragen. Hij bleek hem gemaakt te hebben in de AF. Pats!!! Daar was dat apparaat weer. Maar wat zeg je nu? Cake bakken in de airfryer?! Daar moest ik meer van weten. Hij bleek er van alles in te doen: aardappelpartjes (al dan niet gekruid), patat, snacks, taart, kip, vlees, groente… noem het maar op en hij maakte het. Interesse gewekt, het liet me niet meer los. Maar dat bedrag hè…

Cadeautje

Na een dag hard werken (ahum) kwam ik thuis en trof een briefje van tante Post in de brievenbus. Er lag een pakketje bij de buren. Ik had niets besteld. “Jij wel?” vroeg ik aan manlief. Ja, hij bleek iets besteld te hebben. En ik dacht aan zijn motor. Daar moet blijkbaar van alles voor besteld worden. Groot was mijn verbazing toen ik een doos aanpakte die toch wel zwaar was. Al teruglopend richting huis stond manlief naar me te grijnzen. Een vreemd gevoel bekroop me. Zou hij…? Ja dus! Daar was hij dan “mijn airfryer”. Eentje van een voor mij onbekend merk. “Een kleintje, een goedkope, dan kun je kijken of het je bevalt” zei de schat ♥

En wat vind ik er nu van?

Geweldig. Echt waar, ik ben helemaal om! De frietjes zijn heerlijk krokant van buiten, zacht van binnen. En grootste voordeel: geen vette vingers! Ik ben echt niet bang voor vet hoor, maar dit vind ik toch wel beter eerlijk gezegd. Ook de snacks waren heerlijk. Alleen zagen de bitterballen er net zo bleek uit toen ze er uit kwamen, als ze er in gingen. Maar de smaak leek wel sterker, beter dan uit een frituurpan. Daar ga ik dus nog even experimenteren door verschillende merken bitterballen te gebruiken. Maar ja, zoals gezegd: veel snacks maak ik nooit. Dus op naar het ‘echte’ werk: groente en vlees! En ook dat is gelukt.

Ook een airfryer aanschaffen?

Dan zijn er een aantal dingen die je liever van tevoren weet. Ik heb een Molino Health Fryer van 3,5 liter. Die van mij heeft een draaiknop: nu al ben ik er zeker van dat digitaal handiger is. Zie jij de draaiknop maar naar drie minuten te krijgen als er tien puntjes staan. Dat is priegelen hoor! En mijn mandje is rond. Heel mooi mandje, maar vierkant is natuurlijk ruimer, dus doe je voordeel met deze tip. Wij zijn nog maar met z’n tweetjes thuis (vijf stuks uitgevlogen) dus we hebben een kleine AF (3,5 liter). Snack je graag en heb je meerdere eters/snackers? Neem dan een lekkere grote. Voor de rest zijn ze volgens mij allemaal goed schoon te maken. En zoals met alle keukenapparaten: kleur en vorm is aan persoonlijke smaak onderhevig.

Paleo en Airfryer

Graag zou ik weer paleo eten, maar op de een of andere manier lijkt dat er toch niet zo heel erg meer in te zitten. Slappeling die ik ben! Mezelf even streng toespreken en toch weer daar naar terug, want de suikerverslaving is er in alle hevigheid. Niet in de laatste plaats omdat we tegenwoordig aan Fika doen… (leuke gewoonte uit Zweden). Voor Paleo heb ik een apart hoekje ingericht. Dat wil ik ook gaan doen voor de airfryer. Op die manier is het voor iedere bezoeker makkelijk terug te vinden onder de recepten.

Onderstaand recept is erg lekker, vetvrij en staat na een kleine 20 minuten op tafel.

Hier kun je Airfryer baktijden bekijken. En er is zelfs een app van voor de iPhone en voor Android.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Courgettepakketje met gegrillde tomaten
airfryer
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
airfryer
Print
Instructies
  1. Snijd de courgette overlangs in tweeën en herhaal dat een keer, zodat je vier plakken krijgt.
  2. Snijd de kipfilet in tweeën. Zorg dat beide delen even dik zijn.
  3. Verdeel de ontbijtspek in tweeën en leg de plakjes onder elkaar.
  4. Leg op ieder vlak ontbijtspek een plak courgette en leg daar de kip op. Strooi er peper en zout naar smaak over. Leg daar een plak mozzarella op en dek af met de volgende plak courgette.
    airfreyer
  5. Sla de plakjes spek om het stapeltje zodat je een soort slavink krijgt.
  6. Snijd de tomaten in tweeën en strooi hier wat Parmezaanse kaas over.
  7. Doe alles in de mand van de AF en zet hem op 180°C, 12 minuten (reken hiervan 3 minuten voor het opwarmen). Als het belletje gaat draai je de pakketjes even om en zet je de AF nogmaals aan op 9 minuten.
  8. Zoals met alle apparatuur, kan ook de AF van merk tot merk verschillen qua tijden. Dus bekijk even of de spek lekker krokant is, dan is het klaar.

Butter chicken uit de slowcooker: boterzachte kip

Butter chicken uit de slowcooker: boterzachte kip

De slowcoker Wat is dat toch een fijn apparaat! Veelal snijd ik ingrediënten al klein de avond voordat ik het ga eten. Dan hoef ik ’s morgens alleen maar alles in de slowcooker te stoppen. Als ik dan na een dag werken thuis kom ruikt […]

Oerapan: Indische droge groenteschotel

Oerapan: Indische droge groenteschotel

Deze groenteschotel kun je zowel warm als koud eten. Makkelijk als je bijvoorbeeld een rijsttafel wilt maken en je niet genoeg vuurtjes hebt om op te koken. Je maakt dan de oerapan en laat dat lekker staan tot je gaat eten. In dat geval kun […]

Geroosterde venkel met groene currysaus

Geroosterde venkel met groene currysaus

Een overheerlijk gerecht, maar absoluut niet fotogeniek. Of ik kan niet fotograferen, kan natuurlijk ook nog. Maar het kan ook liggen aan het feit dat manlief laat thuis kwam en de venkel en rode ui dus een beetje verschrompeld waren. En omdat ik de saus niet goed genoeg had ingedikt. Desalniettemin was deze geroosterde venkel met groene currysaus meer dan voor herhaling vatbaar!

Serveren met?

Dit gerecht is zoals het is heel erg lekker, zeker met het warme weer als je toch al minder trek hebt. Maar ook met een geurige rijst is het flink genieten. Ik at er blokjes kalkoenfilet bij, flink gebakken in wat olie zodat er een knapperig korstje ontstaat. Maar ook met een witte vis valt dit goed te combineren natuurlijk.
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Geroosterde venkel met groene currysaus
Dit gerecht is voor 4 personen indien je het serveert met rijst. Zonder rijst is het goed voor 2 à 3 personen.
geroosterde venkel
Print
Maaltijd Hoofdgerecht
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Hoofdgerecht
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
geroosterde venkel
Print
Instructies
  1. Verwarm de oven tot 200°C.
  2. Schil de venkel, verwijder de harde kern en snijd de venkel in repen.
  3. Pel de uien en snijd in niet al te dunne halve ringen.
  4. Giet de olie met wat verse tijm op de venkel en uien en meng alles goed door elkaar.
  5. Spreid alles op een bakplaat en plaats voor ongeveer 30 minuten in de oven. De keuken ruikt zo lekker naar venkel wanneer het heet wordt.
    geroosterde venkel
  6. Doe de kippenbouillon met de spinazie in een blender en maal tot een fijne bouillon.
    geroosterde venkel
  7. Giet het in een pan en voeg de kokosmelk en currypasta toe. Breng het zachtjes aan de kook.
  8. Gebruik bindmiddel om de saus op de gewenste dikte te brengen.
Tip

Lekker met kalkoenfilet of een witte vis.

Bloemkoolcurry met mango en kipfilet

Bloemkoolcurry met mango en kipfilet

Na de vakantie weer zelf de keuken in moeten is toch een vreemd iets. Want wat ga je nou eten als je geen menukaart voor je neus hebt?! Dus op naar de supermarkt. Daar liep ik een flinke tijd te drentelen bij de groente-afdeling. Mijn […]