Maaltijd: Bijgerecht

Sambal Malakka

Sambal Malakka

En weer zo’n heerlijke sambal! Ik kan er geen genoeg van krijgen ook al gebruik ik eigenlijk altijd alleen maar oelek en badjak. Toch maar eens een hele lading met verschillende potjes gaan maken. Sambal is ook lekker op een broodje kaas! Stemmen: 0 Score: […]

Rempah: Javaanse pittige gehaktballetjes

Rempah: Javaanse pittige gehaktballetjes

Rempah, wanneer ik het woord uitspreek loopt het water me weer in de mond. Wat een heerlijke balletjes zijn dit zeg! En ze kunnen altijd en overal zeg maar. Bij de borrel of ’s avonds voor de buis als snack, maar ook als bijgerecht bij […]

Pitabroodjes: de lekkerste maak je zelf!

Pitabroodjes: de lekkerste maak je zelf!

Als er toch iets is wat ik een guilty pleasure vind, dan zijn het wel broodjes shoarma. Natuurlijk kun je die broodjes bij de supermarket kopen en ze in het broodrooster stoppen. Maar er gaat niets boven zelfgemaakte pitabroodjes.

Invriezen

Je kunt ze makkelijk invriezen. Maak het deeg voor de pitabroodjes en doe er flink bloem op. Je kunt eventueel ook stukjes bakpapier tussen de broodjes doen, maar wel bestuiven met bloem. Vacumeer de broodjes en vries ze in. Doe er flink bloem op. Vacuüm ze en vries in. Vlak voordat je ze gaat gebruiken haal je ze uit de vriezer. Na een minuut of tien haal je ze uit de verpakking. Daarna behandel je ze alsof je net vers deeg hebt gemaakt.

Variatie

Naast de shoarma, die iedereen wel kent, kun je natuurlijk nog veel meer lekkers in die broodjes stoppen. Hieronder geef ik je twee voorbeelden.

Currybroodjes

Snijd een kipfilet in blokjes. Maak van wat yoghurt en currypoeder een mengsel. Leg de kipblokjes erin en laat het een kwartiertje marineren in de koelkast. Snijd een dun preitje in ringen. Bak de kipblokjes op hoog vuur en bak de prei even mee. Vul de pitabroodjes met tomaat, ijsbergsla en de stukjes kip. Lekker zonder saus, maar wil je er een sausje bij, maak dan een knoflooksaus op basis van yoghurt. Lekker en snel klaar.

Met tonijn gevulde pitabroodjes

Snijd een uitje in zeer dunne ringen, was een tomaat en snijd in dunne plakjes. Laat ondertussen een blikje tonijn uitlekken in een zeef. Vul de pitabroodjes met de uien, tomaten, sla, plakjes olijf, kappertjes en tonijn.

Wat is jouw favoriete vulling?

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Pitabroodjes
pitabroodjes
Print
Maaltijd Bijgerecht
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 7 minuten
Passieve Tijd 40 minuten
Porties
broodjes
Ingrediënten
Maaltijd Bijgerecht
Voorbereiding 10 minuten
Kook Tijd 7 minuten
Passieve Tijd 40 minuten
Porties
broodjes
Ingrediënten
pitabroodjes
Print
Instructies
  1. Verwarm de oven op de hoogste stand.
  2. Meng water en gist en roer goed door, er Mogen geen klontjes meer in zitten. Laat dit een paar minute staan.
  3. Giet het in de kom van je keukenmachine (deeghaak gebruiken) en voeg bloem en olijfolie toe. Kneed dit egaal en voeg dan pas het zout toe. Zout en gist mogen niet direct met elkaar in aanraking komen.
  4. Leg de deegbal in een grote kom en dek af met vershoudfolie. Laat dit een half uur staan.
  5. Deel nu de bol in twee gelijke stukken en doe dat nog 2 keer, zodat je uiteindelijk zes gelijke stukken deeg hebt.
  6. Draai mooie bolletjes van deze stukken. Bestrooi het aanrecht met wat bloem en rol de balletjes uit tot rondjes. Zorg er voor dat er aan beide kanten van de broodjes wat bloem zit.
  7. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de broodjes hier op. Zorg voor voldoende ruimte tussen de broodjes. Gebruik eventueel nog een bakplaat.
  8. Laat de broodjes afgedekt nog een minuut of 10 staan.
  9. Bak de broodjes kort in de hete oven. Ze zijn klaar zodra ze opbollen (dit is al binnen een paar minuten).
  10. Haal dan de pitabroodjes uit de oven en laat ze afkoelen.

 

Gemarineerde paprika’s

Gemarineerde paprika’s

Met deze gemarineerde paprika’s kun je lekker variëren. Eet ze als borrelhapje met een stukje kaas of een frisse dip. Snijd de paprika’s in stukken en voeg ze toe aan salade. Verwerk ze in een soep. Of gewoon lekker bij een goed stuk vlees. Dit […]

Kipsaté met pindasaus: veel lekkerder dan dit gaat het niet worden!

Kipsaté met pindasaus: veel lekkerder dan dit gaat het niet worden!

Oké, je moet het wel een dag van tevoren in de marinade zetten, maar dan heb je ook wel een overheerlijke kipsaté met pindasaus. Natuurlijk hoort saté op een stokje en zo staat het ook in het recept. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de […]

Rendang daging: gestoofd rundvlees

Rendang daging: gestoofd rundvlees

Wie kent het niet? Volgens mij is rendang toch wel een van de bekendste Indische vleesgerechten. Er zijn vreselijk veel recepten te vinden voor de “echte rendang”, maar wat mij betreft is dit de enige echte. Je mag mij er in ieder geval voor wakker maken. Rendang hoeft natuurlijk niet per sé gemaakt te worden van rundvlees. Die van mij wel en dus is het rendang daging.

Tjobek of keukenmachine

De keukenmachine is natuurlijk wel een heel stuk sneller, zo ook een bak en staafmixer. Maar toch lijkt boemboe lekkerder wanneer je alles met de oelekan maalt in de tjobek. In de keukenmachine/staafmixer wordt alles ‘kapotgeslagen’ met een mes, terwijl in de vijzel alles wordt gekneusd. Hierdoor komen de oliën vrij. Maar dit kan natuurlijk ook gewoon tussen mijn oren zitten. Doe dus gewoon wat jou het handigst lijkt.

Slowcooker, sudderplaat of oven

Voorheen zette ik gewoon een stoofpan op een sudderplaat (minimaal 4 uur), daarna kwam ik op het idee om een pan in de oven te zetten op zeer lage temperatuur (minimaal 5 uur). Tegenwoordig gebruik ik de slowcooker (6-8 uur). Het grote voordeel daarvan vind ik dat ik er niet bij hoef te blijven. Ik kan ’s morgens alles in de slowcooker gooien en ’s avonds is mijn eten klaar. Of in geval van rendang, een deel van mijn eten is klaar. Het enige waar je even mee uit moet kijken is de santen en het water: in de slowcooker komt er al genoeg water vrij, voeg dus vooral niet te veel toe. Het vlees hoeft echt, absoluut, zeker weten, niet onder het vocht te staan. Wat je ook leest op internet, geloof me, niet doen.

Ingrediëntenlijst exact volgen

Het leuke van Indisch eten is dat er eigenlijk alleen maar richtlijnen zijn, geen vastomlijnde recepten van zoveel gram dit en zoveel milliliter dat. Het gaat een beetje op gevoel, op geur, op kleur. Lekker proeven. Beetje losse pols. Iets meer van dit en minder van dat. Minder pittig = minder pepers of zaadlijsten verwijderen. Uiteindelijk kom je uit op wat voor jou geweldig is. Zo ben ik ook op deze rendang gekomen tenslotte.

Wij houden erg van knoflook en pedis. Soms kijken we elkaar aan met een blik van ‘hier met de pot sambal!’, dan is er in het proces toch teveel pit verloren gegaan.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Rendang daging
rendang
Print
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Passieve Tijd 6 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Vlees
Boemboe
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 20 minuten
Passieve Tijd 6 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Vlees
Boemboe
rendang
Print
Instructies
Vlees
  1. Zet (bijna) alle ingrediënten klaar, dan kun je snel doorwerken en hoef je niet in je keukenkastje te zoeken.
    rendang ingrediënten
  2. Leg de santen in het kokende water en laat dat gedeeltelijk oplossen.
  3. Snijd de riblappen in stukken en bak het vlees even aan in een grote pan met een beetje olie. Dit is overigens niet noodzakelijk, maar mijn gevoel zegt me dat te doen met rendang voordat het de slowcooker in gaat.
  4. Snijd het kontje van de sereh en kneus het door er met de oelekan (stamper) op te slaan.
  5. Schep nu het vlees en alle ingrediënten voor het vlees in de slowcooker.
Boemboe
  1. Snijd de steeltjes van de rawits en snijd ze in ringen. Pel de knoflook en snijd in kleine stukken. Schil de ui en snijd in kleine stukken. Hak de kemirienootjes grof. Schil de gember en snijd in plakjes.
  2. Bak de djinten in een droge koekenpan. Wanneer de sterke geur van komijn je neus binnendringt is het klaar.
  3. Maal alle ingrediënten tot een pasta met behulp van oelekan en tjobek (stamper en vijzel). Het beste begin je met de knoflook en het zeezout, vervolgens de stukken ui en rawits, dan de gember en djinten. De poeders gebruik je als laatste.
    rendang boemboe
  4. Doe wat olie in de pan en fruit hierin de boemboe. Schep het daarna bij het vlees en de overige ingrediënten in de slowcooker.
  5. Roer alles even voorzichtig om en zet de slowcooker op low. Minimaal 6 uur. Bij mij staat het meestal 8 uur aan en dan nog de warmhoudfunctie.
Marokkaanse saus van Annabel

Marokkaanse saus van Annabel

Vorige week weer een aflevering van Annabel Langbein op 24Kitchen bekeken. Ditmaal ging ze een Marokkaanse saus maken. En die zag er toch wel zo ongeloveloos lekker uit dat ik besloot dat het volgende weekend te gaan maken. En zo kwam het dat ik gisteren in de keuken stond met […]

Salade Hawaï met dukkah

Salade Hawaï met dukkah

Eigenlijk was dit gewoon een allegaartje waar geen touw aan vast te knopen was en al helemaal niet geschikt om er een geweldig ogend recept van te maken. Ik weet wel dat ik geen zin had om boodschappen te doen en geen zin had om […]

Courgettebeignets: zo lekker kan simpel zijn

Courgettebeignets: zo lekker kan simpel zijn

Geen inspiratie, maar wel courgette in huis? Geen zin om te koken, en toch wat lekkers willen eten? Probeer dan deze courgette beignets eens.

Wij hadden er zoete aardappelpuree en schnitzels bij. Ze gaan zeker vaker op tafel komen: lekker en gezond!

Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Courgettebeignets
Courgettebeignets
Print
Keuken Hollands
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
beignets
Ingrediënten
Keuken Hollands
Voorbereiding 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
beignets
Ingrediënten
Courgettebeignets
Print
Instructies
  1. Rasp de courgette grof, snipper de ui en snijd de rode peper in ragfijne stukjes.
  2. Spreid de courgette uit over de theedoek en bestrooi met zout. Laat dit een kwartiertje liggen. Pak de punten van de theedoek bij elkaar en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.
  3. Doe de komkommer, ui en peper in een kom en schep door elkaar.
  4. Voeg dan de basilicum, pijnboompitjes, Parmezaanse kaas en paprikapoeder toe.
  5. Schep er vervolgens de vier eieren en bloem door en mix goed. Het beslag moet goed dik zijn.
  6. Verhit wat (kokos)olie in een koekenpan en schep met behulp van een lepel hoopjes in de pan en druk ze wat plat.
  7. Bak ze ongeveer drie minuten per kant.
Supersnelle pizza: vanuit de pan zo de oven in

Supersnelle pizza: vanuit de pan zo de oven in

Lekker thuis zijn en niets te doen hebben. Dan ga je toch heerlijk naar 24Kitchen kijken? Ik wel in ieder geval. Ben nog steeds dol op Jamie Oliver, Annabel Langbein, Nigella en Donnay Hay. Al heb ik ze allemaal al 100 keer voorbij zien komen. […]