Maaltijd: Ontbijt

Crackers met zaden en pitten

Crackers met zaden en pitten

Deze crackers zijn lekker als tussendoortje, lunch of als ontbijt. Gewoon lekker uit het vuistje of met een beetje honing. Of met deze overheerlijke avocadospread. Wat je er ook mee doet: deze crackers met zaden en pitten vervelen niet snel. Zaden & Pitten Je zult […]

Bananenpannenkoekjes: zo wordt het ontbijt een feest

Bananenpannenkoekjes: zo wordt het ontbijt een feest

Wat een feest vond ik het toen ik deze bananenpannenkoekjes ontdekte! En hoe simpel ook: neem wat bananen en eieren en je bent eigenlijk al klaar. Voor het lekkere doe ik er nog wat kaneel door, maar je kunt er natuurlijk ook gemberpoeder of kurkuma […]

Baguettes zelf bakken doe je zo!

Baguettes zelf bakken doe je zo!

Toen we onlangs weer in Frankrijk waren heb ik een baguette-bakvorm meegenomen. Ik had hem al vaker in de winkel zien liggen, maar vond het wat overdreven om mee te nemen. Nu ik een KitchenAid♥ heb, besloot ik het toch maar te doen. En blij toe! Wat waren de baguettes heerlijk; en binnen twee tellen op ook nog. Dat was dan wel weer jammer, want je hebt er wel even een werkje aan!

Kampvuur

Stokbrood is van oudsher brood dat wordt gebakken boven een kampvuur. Tegenwoordig is het ook de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette (letterlijk “stokje”). Het stokbrood dateert uit de 19e eeuw. De bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Daarom wordt baguette in Frankrijk door de bakkers ook wel ‘Weens brood’ genoemd.

Oud en taai

Het brood wordt snel oud en taai. Maar dat maakt ze in Frankrijk niets uit. Het stokbrood wordt daar gebruikt bij de maaltijd. Gebruikelijk is het om eerst een salade te eten met flink veel vinaigrette en dan vervolgens je bord schoon te maken met het stokbrood. Daarna krijg je pas de hoofdmaaltijd. Althans, daar waar ik kom is het zo 🙂

Wanneer het als ontbij wordt genuttigd, dan is het bij de hete koffie. Het oude brood wordt dan zompig en klef. Brrr, niet mijn ding. Geef mij het maar vers. En als het oud wordt? Dan kun je er altijd nog een maaltijdsalade mee maken. Beter plan!

 

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Baguettes: zelf maken
baguettes
Print
Maaltijd Lunch, Ontbijt
Keuken Frans
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties
baguettes
Ingrediënten
Maaltijd Lunch, Ontbijt
Keuken Frans
Voorbereiding 15 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties
baguettes
Ingrediënten
baguettes
Print
Instructies
  1. Verwarm de oven tot 210°C.
  2. Doe het bloem in de kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg hier het zout en suiker aan toe en mix het geheel even door.
  3. Los de zakjes gist op in het water. Wanneer het gist goed is opgenomen in het water voeg je het toe aan de bloem en kneed je het geheel een minuut of 8. Dit kan natuurlijk met de hand, maar ook met de keukenmachine.
  4. Als het deeg goed gekneed is maak je er een bal van en zet je het weg op een warme plek onder een vochtige theedoek.
  5. Laat het twee uur rijzen.
  6. Neem dan de bal uit de kom en deel het in vieren. Vorm hiervan 4 baguettes en zet het weer even weg onder de theedoek.
  7. Na ongeveer een uurtje maak je inkepingen in de bovenkant met een scherp mes en bestuif je het geheel met wat bloem.
  8. Schuif de baguettes in de oven en bak ze in ongeveer 25 minuten goudbruin.
Tip

Tip: Om een extra krokante korst te krijgen zet je een schaaltje water in de oven. Je kunt de baguettes overigens natuurlijk ook gewoon bestrijken met wat eigeel.

Appeltaart als ontbijt, wie wil dat nou niet

Appeltaart als ontbijt, wie wil dat nou niet

Mensen willen nog weleens vreemd opkijken als ze vragen wat ik zoal ontbijt. Ik eet net zo makkelijk een boterham met hagelslag (lekker Hollands) als een ontbijt met roerei, worst en witte bonen in tomatensaus (Engels) of een heerlijk stuk appeltaart! Paleo en dus glutenvrij […]

Spinazie: daar word je groot en sterk van

Spinazie: daar word je groot en sterk van

  Het lijkt helemaal hip te zijn al die groene smoothies. Zo hip dat er meerdere boeken over geschreven zijn. En wie weet ga ik er wel eens eentje aanschaffen. Zeker na vanmorgen de eerste groene smoothie met spinazie gedronken te hebben. Ontbijt, belangrijkste maaltijd van […]

Smeerproppen: a.k.a. pisang goreng

Smeerproppen: a.k.a. pisang goreng

Pisang goreng of smeerproppen. Voor mij is er een duidelijk verschil in bereiding. Het is heerlijk als ontbijt, maar ook als bijgerecht(je) bij de rijsttafel. In Nederland vind je ze veelal als homp banaan, of overlangs gesneden, in een beslag en dan gebakken/gefrituurd.

Verschil tussen pisang goreng en smeerproppen?

Misschien is er officieel geen verschil, maar ik vind deze uitvoering veel lekkerder. In geval van pisang goreng heb je een brok banaan in beslag en in geval van smeerproppen is het beslag. Het lijkt hierdoor meer op een oliebol, alhoewel minder vet. Kan het verschil niet echt uitleggen. Maar als je het ook gaat maken weet je wel wat ik bedoel.

 Overrijpe bananen

Ik ben niet zo’n fan van overrijpe bananen, maar op deze manier kun je er makkelijk van af komen. Ik gebruikte overigens overrijpe bakbananen, die waren ernstig toe aan opeten.

Voordat je makan kunt zeggen zijn ze al op!
Wat vind jij eigenlijk lekkerder: deze smeerproppen of de “gewone” pisang goreng?

Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Pisang goreng, smeerproppen
pisang goreng
Print
Maaltijd Bijgerecht, Ontbijt
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
stuks
Ingrediënten
Maaltijd Bijgerecht, Ontbijt
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
stuks
Ingrediënten
pisang goreng
Print
Instructies
  1. Zet een pan met een laag olie op hoog vuur.
  2. Prak de bananen en voeg eieren en meel toe. Schep/roer dit even goed door tot je een dik homogeen beslag hebt.
  3. Neem een juslepel en laat een bolletje bananenmengsel in de hete olie glijden.
  4. Maak ze niet te groot, want dan wordt de binnenkant niet goed gaar.
  5. Keer ze af en toe om en houd in de gaten dat ze niet te snel gaan.
  6. Laat ze op een bord/rooster met keukenpapier uitlekken.
Tip

In geval van bijgerecht zet je het gewoon zo op tafel. In geval van ontbijt is het lekker om er wat poedersuiker over te strooien.

Vandaag is PAARS: ontbijt, lunch en nagels!

Vandaag is PAARS: ontbijt, lunch en nagels!

Ontbijt Het heet ont”bijt”, maar er valt weinig te bijten in deze overheerlijke smoothie van frambozen, bramen, banaan en amandeldrank. Hier had ik toch echt heel wat meer van moeten maken zo lekker was het. De kleur was een beetje vreemd, maar dat paars paste […]

Exotische smoothie met ananas en gember

Exotische smoothie met ananas en gember

Niet iedereen vindt het prettig om ’s morgens brood of iets dergelijks te eten, maar ontbijt is wel zo’n beetje de belangrijkste maaltijd van de dag! Je lichaam en al haar functies moeten weer op gang komen na een nacht rust. Dit doe je het beste […]